Aysham

لی اسمیت توضیح می دهد که دبی فقط خط افق خود را بازسازی نمی کند - این جاه طلبانه ترین آزمایش اجتماعی و اقتصادی جهان عرب است

در چند سال گذشته ، دبی - پر زرق و برق ترین شهر در بین هفت شیخ نشین امارات متحده عربی - با هتل های آینده نگر مانند برج العرب بادبان شکل و پروژه های ساختمانی جسورانه ای مانند نخل و جهان ، مشهور شده است. دو مجموعه عظیم از جزایر مصنوعی که در خارج از ساحل شکل گرفته اند. در سفر اخیر من به امارت ، مردم در مورد یک پیشرفت جدید دیگر ، یک مجتمع تفریحی 5 میلیارد دلاری به نام Dubailand که در صحرا ساخته خواهد شد ، سر و صدا به پا کرده بودند. برنامه ریزی شده برای افتتاح در سال 2007 ، دوبی لند شامل پارک های تفریحی با مضمون آبزیان و دایناسورها ، هتلی با سن فضایی و بزرگترین مرکز خرید جهان خواهد بود.

همه اینها بخشی از برنامه حاکم شیخ محمد بن راشد آل مکتوم برای از بین بردن اقتصاد محلی از وابستگی به نفت ، بخشی از طریق گردشگری، است . طبق گزارش سازمان جهانی جهانگردی ، دبی در سال 2002 بالاترین نرخ رشد جهان را در جهانگردی داشته است. سال گذشته ، امارات نزدیک به 5 میلیون بازدید کننده داشته است که 38 درصد بیشتر از سال 2001 است.

جهاد فخرالدین ، تحلیلگر مرکز تحقیقات پان عرب ، یک روز بعد از ظهر در دفتر کار خود به من گفت: "در مکانی بیشتر از تجارت باید وجود داشته باشد." مهاجری 47 ساله لبنانی اخیراً از عراق برگشته بود و در آنجا نظرسنجی را برای Gallup International انجام داده بود. "من بعد از چهل روز نسبت به دبی بیش از سیزده سال احساس علاقه بیشتری به بغداد کردم." برخلاف عراق ، دردبی ثبات و ثروتمند است ، اما آنچه فخرالدین را نگران کرده است این است که صلاحیت فرهنگی امارت ممکن است آینده جهان عرب را رقم بزند. وی گفت: "در اینجا علاقه ای به تشکیل فرهنگی وجود ندارد که این کشور را بی نظیر کند." "ما از این موارد نمی پرسیم:" عرب بودن به چه معناست؟ آیا دبی اصلاً حتی یک شهر عربی است؟ "

این یک سوال پیچیده است. بین 80 تا 90 درصد جمعیت دبی را کارگران خارجی ، از کارگران پاکستانی گرفته تا مدیران غربی تشکیل می دهند ، پاسخ این است: شاید نه. عبدالخالق عبدالله ، یک شهروند اماراتی که یک اتاق فکر علوم سیاسی را اداره می کند ، چند روز بعد به من گفت: "مسئله اساسی دبی مسئله جمعیتی است." "چگونه محلی ها می توانند اقلیت بودن در کشور خود را بپذیرند؟ با این حال اقتصاد به حضور مهاجران گره خورده است.

عبدالله ادامه داد: "بسیاری از مردم محلی وجود دارند که به گذشته نگاه می کنند و فکر می کنند راه های قدیمی بهترین راه ها بوده است." "و همچنین بسیاری از مردم نگران آینده هستند. آنها می ترسند که حباب ترکیده و همه به خانه خود بروند."

گرچه این نگرانی وجود دارد که شورش اسلامگرایان در عربستان سعودی بتواند در سراسر خلیج فارس مشکلاتی ایجاد کند ، اما این دقیقاً رونق ساختمان دبی است که ممکن است سناریوی کابوس عبدالله را کمتر قابل قبول جلوه دهد. بیشتر املاک و مستغلات جدید امارات - بخش قابل توجهی از تحولات مانند نخل - توسط خارجی های غیر عرب و غیر مسلمان خریداری می شود و به آنها سهم بیشتری در آینده شهر می دهد.

دور از ذهن نیست که فکر کنیم خارجی ها می توانند روزی به همان اندازه که در اقتصاد آن نقش مهمی دارند ، در زندگی سیاسی دبی نقش مهمی داشته باشند. امارت ممکن است نمونه ای از گشودگی در منطقه باشد ، اما هنوز از کسری دموکراسی رنج می برد. و از آنجا که غربی ها به مشارکت سیاسی در وطن خود عادت کرده اند ، یک انگیزه ممکن برای حفظ نیروی کار مهاجر در دبی می تواند دموکراسی باشد. عبدالله به من گفت: "مشارکت سیاسی گام بعدی ماست." "باید بیاید."

این سوال باقی می ماند که آیا واقعا یک جامعه دموکراتیک چند قومیتی در اینجا امکان پذیر است؟ البته ، این دقیقاً همان چیزی بود که قرن بیست و یکم قرار بود به نظر برسد ، قبل از 11 سپتامبر بسیاری از مردم در این فکر بودند که آیا درعوض به یک عصر جت دیگر که با درگیری های تاریخی تلاقی خواهد کرد ، روبرو می شوند؟ پس از بازدید از دبی ، اطمینان یافتم که این مکان ، در حقیقت ، مکانی کمتر دیده شده در جهان عرب است که هنوز هم چشم اندازی به آینده به شمار میرود.

لی اسمیت ستونی برای Slate در امور اسلامی می نویسد و در حال اتمام كتابی درباره فرهنگ عرب است كه سال آینده توسط اسكریبنر منتشر می شود.